În doar 24 de ore, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al judeţului Vaslui au intervenit pentru localizarea și lichidarea a trei incendii – care au cuprins imobile din localitățile Uncești, Bunești și Solești – având un punct comun: coșurile de fum necurățate și neprotejate corespunzător față de materialele combustibile din apropiere.
Din păcate, în locuința cuprinsă de flăcări din satul Uncești, comuna Zăpodeni, pompierii au găsit o victimă carbonizată, un bărbat în vârstă de 78 de ani imobilizat la pat. Soția sa, tot de 78 de ani, a fost salvată.
Cu doar câteva ore mai devreme, pompierii vasluieni au avut o intervenție pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o locuință din Solești, în care, de asemenea, se afla un bătrân imobilizat la pat. În acest caz, persoana a fost salvată.
La incendiul care a cuprins casa din satul Bunești, comuna Bunești-Averești, pompierii au reușit să împiedice propagarea focului la o locuință învecinată și la o anexă gospodărească, dar pagubele materiale au fost însemnate. Nu au fost înregistrate victime.
Recomandări
Pentru a evita producerea unor asemenea evenimente nefericite, pompierii solicită să ținem cont de următoarele:
– Coşurile de fum vor fi verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece) de către persoane specializate şi autorizate în acest sens.
– În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc şi se dau cu var pentru a putea fi observate cu uşurinţă eventualele fisuri.
– Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeului și acoperișului prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 de centimetri. În spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
– La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului.
– Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.
– Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă).
În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul în cel mai scurt timp posibil, la numărul unic pentru situații de urgență 112. Informații despre modul de comportare în situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale fiipregatit.ro sau prin descărcarea aplicației de mobil DSU. (D.R.)